Thursday, September 13, 2012

makan eat

hye belog.

satu hari boleh ada 3 majlis hari raya.

memang.. 0_0

pagi dengan unit kewangan,

balik je ofis terus dorang tarik pegi makan kat OB plak..

petang karang ada majlis kat bukit aman.

haa..jumpa plak abang polis knn...

petang nanti polis ni wat tema retro klasik 80-an.

mana nak cari..nasib laa I ni minat klasik,

So banyak baju terkumpul bertemakan klasik.

even praktikal..datang je...orang dah pandang...maluuu

biar jela..elaun I yang dapat,bukan korang..

dorang takde la pandang tak elok..berani budak ni..hhaha..

dah bye

Friday, September 7, 2012

something missing.

hey belog.

I miss somthing that i missing.

crazy but i know what gonna happen.

nothing can stop me,

but.....

whatever.

bye.



rindu nak g kelass a.k.a kuliah pulak.

Wednesday, September 5, 2012

Waktu paling baik minum air !

hellooow belog..

hari nie mcm2 warna air yang boleh we all nampak kt kedai, tepi2 jalan even kt umah pn.

haa..air kosong a.k.a air putih???

hampa minum tak..cukup x..

meh cini mau habaq time minum plggg baik untk badan kita..




Minum 2 gelas air masak
yang ini semua org tahu,tp buat x...
me? kdg2..hee


SELEPAS BANGUN TIDUR


 membantu mengaktifkan organ dalaman.
haa..ada yg kata minum lpas bangun,tak cuci gigi kotoq.. (kotor)
hey,..menurut info yg I pnh baca..ianya baik utk ksihatan :)


SEBELUM MAKAN


ini 30 mimit sblum makan..
haa yg ini ada setengah org kata
minum lps makan nti perut x buncit..kan..kan..

ada juga pendapat minum sejam lps mkn..haa.
tapi minum sebelum mkn dapat membantu penghadaman dam perut lebih ruang untuk isi makananan.
elookk sgt utk yg kuat mkn mcm I.


SEBELUM MANDI


ini macam pelik...
tapi ianya membantu proses pengaliran darah dan menurunkan tekanan darah.
soooo...sape yg darah tinggi tue..sila2 la buat..


SEBELUM TIDUR


yang ini sgt penting kerana minum segelas air sebelum tidur dapat mengelakkan terkena strok @ jantung ketika tidur..


jadi jangan pandang remeh mengenai minum air kosong yang pasti air masak ok!.



so.. nanti i update pasal air lagi sebab byk sgt ibnfonya..

adiosssss  muach!




Monday, September 3, 2012

Hati tak kosong

hye belog.. :)

manusia kadang kadang punya sifat yang sangat memerlukan seseorang.

tapi mampukah semua manusia merasai perasaan yang sama.

tak perlu tunggu lelaki atau perempuan, keinginan mereka adalah sama.

sapa yang tak mahukan pasangan.

tak kira sama ada aw0k laki, p0mpuan, gay, lesbian, normal

sampai satu tahap, semua manusia akan feel that feeling.

so do i.... (-___-)

Whatever kan...but im still ok..for this time lahh..




 ignore my face yg kt opis ni

so..silent is better beb..

But.....but..bye baby boo..

 

Tuesday, August 28, 2012

Merdeka Raya honey :)

assalamualaikum belog..........

hummmm... ( tarik nafas )

long time sgt tak conteng blog ni,
bydaway thank la sape yg tinggalkan jejak chat kt chatbox 2.

what im doing now is praktikal..
 kat mana..
kat sini......






well leh tahan not bad...xde byk keja..
for now la..fun..semua ok.
even awalnya i dpt astro awani..bye jela kt astro.
pengurusan sangat menyedihkan.
Abaikan  (-_______-)

soo..sape yg area angkasapuri Kl ni... hye..hope jmpa ya..hah


so selamat hari raya okey beb. salam merdeka 2.....!



Tuesday, June 26, 2012

Rahsia sebalik perbuatan

hey blog!
hari2 kita buat something yang kita sendiri tak tahu kadang2 buat tak tahu yang sebenarnya ade rahsia disebalik all this. 
i'll share with u ape benda yang we should know.
semua ni bukan saja2 nak sedapkan hati,
but daripada ulama yang menyatakan.
so..lets read it.
**************************************************************************
imam shafie ajar 4 perkara untuk sihat ;)

♥ Empat perkara menguatkan badan
1. Makan daging
2. Memakai haruman
3. Kerap mandi
4. Berpakaian dari kapas


♥ Empat perkara melemahkan badan
1. Banyak berkelamin (bersetubuh)
2. Selalu cemas
3. Banyak minum air ketika makan
4. Banyak makan bahan yang masam

♥ Empat perkara menajamkan mata
1. Duduk mengadap kiblat
2. Bercelak sebelum tidur
3. Memandang yang hijau
4. Berpakaian bersih


♥ Empat perkara merosakkan mata
1. Memandang najis
2. Melihat orang dibunuh
3. Melihat kemaluan
4. Membelakangi kiblat


♥ Empat perkara menajamkan fikiran

1. Tidak banyak berbual kosong
2. Rajin bersugi (gosok gigi)
3. Bercakap dengan orang soleh
4. Bergaul dengan para ulama
  
 
did u do all kind of this huh?
yes..haha..its me..
tak salah amalkan perkara yang baik :)
:: hakcipta terpelihara ::

Tuesday, June 12, 2012

LARANGAN KETIKA TIDUR

5 LARANGAN DALAM TIDUR (Menurut Teori Logik & Sains) :

1. JANGAN TIDUR MEMAKAI JAM TANGAN
Jam boleh menghasilkan radioaktif, walaupun hanya sedikit, tapi kalau terlalu lama memakainya boleh mendatangkan bahaya.

2. JANGAN TIDUR MEMAKAI BAJU DALAM (buat wanita)
Kajian mengatakan bahawa memakai baju dalam lebih 12 jam, boleh mengakibatkan kanser payudara.

3. JANGAN TIDUR MEMBAWA HANDPHONE
Gelombang medan magnet yang dihasilkan oleh alat elektronik ini, boleh merosakkan sistem saraf kita.

4. JANGAN TIDUR KETIKA MASIH MEMAKAI MAKE-UP
Hal ini dapat menimbulkan masalah pada kulit, kerana kulit tidak dapat bernafas.

5. JANGAN TIDUR DENGAN ISTERI ORANG (buat lelaki)
Ini kerana anda mungkin akan tidur selamanya!
 


sweet dream! :)

Tuesday, May 29, 2012

random

dont ask, if u not sure with ur feeling.
dont say, if ur heart never feel what ur tongue say
when u know what ur heart feeling..
dont ever lie with ur heart.







dont love some if you not sure with it

Boy, please give attention


45 THINGS A GIRL WANT, BUT WON’T ASK FOR:

1. Touch her waist.
2. Actually talk to her.
3. Share secrets with her
... 4. Give her your jacket.
5. Kiss her slowly.

Are you remembering this?
6. Hug her.
7. Hold her.
8. Laugh with her.
9. Invite her somewhere.
10. Hangout with her and your friends together.

KEEP READING ..
11. Smile with her.
12. Take pictures with her.
13. Pull her onto your lap.
14. When she says she loves you more, deny it. Fight back.
15. When her friends say “I love her more than you”, deny it. Fight back and hug her tight so she can’t get to her friends. It makes her feel loved.

Are you thinking of someone?
16. Always hug her and say I love you whenever you see her.
17. Kiss her unexpectedly.
18. Hug her from behind around the waist.
19. Tell her she’s beautiful.
20. Tell her the way you feel about her.

One last thing you need to do to show her you actually do mean it.
21. Open doors for her, walk her to her car - it makes her feel protected, plus it never hurts to act like a gentleman.
22. Tell her she’s your everything - only if you mean it.
23. If it seems like there is something wrong, ask her - if she denies something being wrong, it means SHE DOESN’T WANT TO TALK ABOUT IT - so just hug her.

24. Make her feel loved.
25. Kiss her in front of OTHER girls you know!

WE MIGHT DENY IT BUT WE ACTUALLY LIKE AND KINDA WANT YOU TO TICKLE US ..
26. Don’t lie to her.
27. DON’T cheat on her.
28. Take her ANYWHERE she wants.
29. Text message or call her in the morning and tell her have a good day at school, and how much you miss her.
30. Be there for her whenever she needs you, and even when she doesn’t need you, just be there so she’ll know that she can always count on you.

ARE YOU STILL READING THIS? YOU BETTER, BECAUSE IT’S IMPORTANT.
31. Hold her close when she’s cold so she can hold you too.
32. When you are alone hold her close and kiss her.
33. Kiss her on the cheek; (it will give her the hint that you want to kiss her).
34. While in the movies, put your arm around her and then she will automatically put her head on your shoulder, then lean in and tilt her chin up and kiss her lightly.

35. Don’t ever tell her to leave even jokingly or act like you’re mad. If she’s upset, comfort her.

REMEMBER ALL THESE THINGS WHEN YOU ARE WITH HER NEXT ..
36. When people diss her, stand up for her.
37. Look deep into her eyes and tell her you love her.
38. Lay down under the stars and put her head on your chest so she can listen to the steady beat of your heart, link your fingers together while you whisper to her as she rests her eyes and listens to you.
39. When walking next to each other grab her hand.
40. When you hug her, hold her in your arms as long as possible.

MAKE SURE SHE KNOWS SHES LOVED.
41. Call or text her at night to wish her sweet dreams.
42. Comfort her when she cries and wipe away her tears.
43. Take her for long walks at night.
44. Always remind her how much you love her.
45. Sit on top of her and tell her how much you love her and then bend down to her face and kiss her while you’re sitting on her.

You’ll never know when she needs just a little more love .. ♥

Tuesday, May 8, 2012

Missing



happiness make sadness..

when it started with happiness...
I really dont want let the day end.
when it change 2 sadness in the end..
God..please take my feeling that time..

sometime I should 2 accept it
but sometime I'll think about it
missing.
when I close 2 get it..and need 2 let it go..
and that time... I should go...

but..the truth is... I dont want it happen


IMY

Tuesday, April 10, 2012

makan dalam





memang makan hati tengok baju2 kat atas..'
nak nak nak... T__T

tapi harga dia....haaa...makanan utk sebulan 2...
kalau dapat yg besa2 pn..tido malam la..

gerammm putih mata jelaaa...

Thursday, April 5, 2012

bukan hipokrit


aku tak mudah untuk mencintai

aku tak mudah mengaku ku cinta

aku tak mudah mengatakan aku jatuh cinta

aku bukan pemberi cinta yang setia

tapi aku pencinta yang setia

jangan menilai melalui ungkapan

tapi nilai dari bahasa dan perbuatan

kau akan mengerti



FULLstop.

dear blog...

aku menangis lagi....

aku tak ada sesiapa untuk aku kongsikan.

blog temani aku.

dia buat aku menangis lagi.

sakit blog rasa seperti nie.

walaupun kau sekadar blog yang kaku di laman internet

Mengerti saja


kadang kadang...
manusia tak akan faham isi hati kita..
mereka tak tahu bagaimana beratnya mahu meluahkan..
setiap kata yang terucap belum tentu mampu melegakan hati..

cinta..
semua mahukan walaupun sedikit
tapi tak semua cekal untuk kejar
hanya berserah jika tak mampu

sayang..
jangan dipaksa..
kalau ia datang, tak akan ada yang mampu menolak
ianya perlahan lahan datang
buka seperti kilat jika kita mahu tahu
silap langkah..hilang berlalu pergi

tak siapa mampu lari dari dunia yang kejam dengan perasaan
kejamnya diri jika tak cuba memiliki
lebih kejam jika saling egois
tidak semua perlu diungkapkan
cukup sekadar perbuatan jika ingin tahu

rasa dengan hati..
tak semestinya dengan ungkapan dan perbuatan
jika itu adalah perasaan tulus dari hati.

Bayi baru lahir


16 Fakta Menakjubkan Bayi Baru Lahir

* Bayi tiada kepala lutut.
* Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.
* Mereka mempunyai 300 tulang (lebih dari orang dewasa).
* Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.
* Bayi mempunyai deria bau yang kuat.
* Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.
* Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhn...ya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.* Bayi boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan
* Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir.
* Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit (degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.)
* Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit (orang dewasa 16-20 nafas seminit.)
* Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.
* Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.
* Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.
* Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.* Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.


Wednesday, March 7, 2012

Diet Rasulullah..

PETUA DIET DARI RASULULLAH S.A.W

Ada sedikit ilmu yg ingin saya kongsi bersama dengan kawan2 semua?

Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga.
Ustaz Abdullah Mahmood kata, Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai jaga pemakanannya sehari2.

Jangan makan SUSU + DAGING

Jangan makan DAGING + IKAN

Jangan makan IKAN + SUSU

Jangan makan AYAM + SUSU

Jangan makan IKAN + TELUR

Jangan makan IKAN + DAUN SALAD

Jangan makan SUSU + CUKA

Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL

# JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI ,
SEBALIKNYA MAKAN BUAH TERLEBIH DAHULU,
BARU MAKAN NASI.

# TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.

# JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM .
SESIAPA YG TINGGAL MAKAN MALAM DIA AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.


Nampak memanglah pelik..
Ianya berkesan bila kita sudah tua nanti.
Dalam kitab juga ada melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut.
Nabi pernah menegah kita makan ikan bersama susu.
di kuatiri akan cepat mendapat penyakit.

Ini terbukti oleh saintis yang menjumpai dimana dalam badan ayam mengandungi ion+ manakala dalam ikan mengandungi ion-
, jika dalam suapan ayam bercampur dengan ikan maka terjadi tidakkan balas biokimia yang terhasil yang boleh merosakkan usus kita.

p/s : Sampaikan walau sepatah... Al-Quran Juga ada mengajar kita menjaga kesihatan spt membuat amalan spt:-
Mandi Pagi sebelum subuh @ sekurang kurangnya sejam sebelum matahari naik.
Air sejuk yang meresap kedalam badan boleh mengurangkan lemak mengumpul.
Kita boleh saksikan orang mengamal mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.

Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insayallah jauh dari penyakit (susah nak kena sakit).
Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (iaitu sujud sekurang kurangnya seminit selepas membaca doa).
Ia boleh mengelak dari sakit pening atau migrin.

Ini terbukti oleh para saintis yang membuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud.
Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah.
Dengan bersujud maka darah akan mengalir keruang berkenaan.

Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.
Begitu juga ahli saintis telah menjumpa bahawa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu 10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan, tanpanya makanan tidak hadam)

Wassalam... Sama2lah kita mengamalkannya....... WallahuA'lam

Monday, February 27, 2012

kekasih aku perempuan

on FB..yaa mmg DP kami d jd kn profil..

Masa tue jga..

ya Allah..
muncul rindu yg sangat2...

rindunya diaaaa....

hanya Tuhan yg tahu..

dia Amy NurNabila Bt Ami Hamzairi






dia anak sedara..

dari kecik slalu dlm dakapan

tidurkan di bahu

ya ramai lg anak sedara yg ada
tapi dia yg pertama wujud..

panggilan 'kakcik' diterima
bukan pgilan makcik..
kerana ikutan keluarga yg lain

kami lagi erat

nama kami hmpir sama...

Amy noor zainita bt amir hamzah namaku,
Amy nurnabila ami hamzairi namanya..
anak angah aku, means abg abg aku yg ke-2

aku rindu diaaaa...!!!

Thursday, February 23, 2012

Sunday, February 19, 2012

start it again


episod baru bermula

nah datang lagi kau sem baru

semua budak lari berpusu pusu

add drop paper ada lagi yang kena add satu satu

dah penat semua balik sedu sedu

ahh ape aku peduli

dah 3 hari still x pijak class aku

cuti kemas bilik memang alasan no satu

pada hal duduk goyang kaki layang lagu

dah tue aku memang begitu

tapi dah tak seperti dahulu

sudah semakin maju

dah tahu mana hala tuju

aku tak nak buang masa macam dulu dulu

cuma sem baru aku nak masa utk diri sendiri

yang dulu banyak abiskan untuk tugas dan tanggung jawab hakiki

sem ni beri aku peluang untuk manjakan diri

untuk aku dan dunia aku lagi

macam aku mula masuk sem satu berdikari

ada masa untuk diri dan rakan sejati

dah tiba masa and star it baby..!!!

dan aku takkan penah lupa pada Ilahi...


yeaaa its gonna be fun!! :)



i feel good!

Tuesday, January 24, 2012

aku saja



going back home.

itu dan itu yang akan blaku.

otak mikir tesis. | sakit sakit |

family xda kat umah | kuala lumpur mereka |

what im going to say just... i'll be alone

without internet | broban xbyr lagi. sendri guna sendri bayar,thats me |

telefon. telefon boleh jadi public phone. duit byk tapi tak berfungsi.

hidup single "kadang kadang" menyedihkan.| abaikan ayat ini |

but normal. "kadang happy"

nak jadi baby kn xpelu pikir...


kau saja yang tahu


hey hati..
kau bukalah pintu
jangan kau kunci dengan duri
sakitnya kau sendiri yang rasai.

wahai mata..
jangan kau mudah jatuh
apa yang kau nampak bukan sungguh
kau iakan tapi tak utuh..

kau minda..
jangan pengaruhi mereka..
jangan kau bekukan setiap kata
nanti kau yang bermaharajalela
sengsaranya jasad yang bernyawa..





Monday, January 23, 2012

rumah kosong.


salam.

awal bangun sblum subuh.
yaa..
aku masih kt sint0k..
family kat Kl..
what im doing here..

|baru balik dari baksis|

soo...xpe..lepak ngn budak2 kembara saja.



#nk balik.............................................................rumah kosong

Friday, January 20, 2012

soalnya mereka..


sibuk soal mereka
apa mereka tahu.....
ada ditanya?
satu tidak.

sibuk gelisah soal mereka
apa mereka mengerti...
ada difahami?
diabai.

sibuk menahan rasa
apa mereka membalas...
ada diberi ruang?
terabai.

jangan dilabel perasaan-perasaan atas dasar duniawi.


perasaan itu


kau bawa rindu
kau bawa pergi

senyuman itu
pembunuh dikala dulu

mampu dihujani rasa kasih
dibasahi rasa benci